مقدمه
در پست های قبل درباره ی واقعیت افزوده و واقعیت مجازی صحبت کردیم. این ها نام هایی است که هرچند تا چند سال پیش اصلا به گوش نمی خوردند اما الان مدتی است که زیاد شنیده می شوند و به خاطر شباهت اسمی که شاید باهم داشته باشند باهم اشتباه گرفته می شوند. در این پست هر کدام را به طور مجزا تعریف می کنیم تا تمیز دادن این دو از هم آسان تر شود و دیگر با هم اشتباه گرفته نشوند.
این دو تکنولوژی هر دو از پیشرفت های زیاد بشر محسوب می شوند که بسیاری از موارد دیگر تحت تاثیر واقعیت افزوده و واقعیت مجازی تغییرات مثبتی داشته اند. این دو تکنولوژی هر دو به درک درست تر از محیطی که در آن زندگی میکنیم کمک می کنند و همینطور در هر رشته ای که تحصیل یا کار کنید می توانید از این تکنولوژی ها برای فهم بهتر بسیاری از مضوعات بهره ببرید. ویژگی مشترک خوب این دو تکنولوژی این است که هر دو را میتوان با دیدن فهمید و این ویژگی مثبتی است که توضیح دادن مضوع را آسان می کند. منظور این است که زمانی که در مدرسه برای ما از الکترون های موجود در یک مدار الکتریکی صحبت می شد اغلب نمی دانستیم که دقیقا درباره چه حقیقتی میخوانیم مهم نبود که چه مقدار برای ما توضیح داده شود ما نمی توانستیم الکترون را ببینیم. اینکه میشود واقعیت افزوده و واقعیت مجازی را بصورت واضح دید توضیح آن را بسیار آسان میکند. درواقع حتی اگر در زمان دانش آموزی وجود الکترون در مدار را با واقعیت مجازی به ما آموزش میدادند، اگر با یک نمونه ی واقعی می توانستیم شکل الکترون نحوه حرکت ذرات و ماهیت آنها را ببینیم همه چیز آسان تر میشد. واقعیت مجازی و واقعیت افزوده درک هر چیزی را برای ما آسان تر میکنند به همین سبب است که میگوییم به وسیله ی این دو تکنولوژی جدید می توانیم محیط اطراف و پدیده ها را بهتر درک کنیم چون با این دو تکنولوژی میتوان ماهیت همه چیز را بازسازی کرد به گونه ای که بتوان آن ها را دید و هرچیزی که دیده شود راحت تر تعریف می شود یا اصلا هر کس به روشی که آن را فهمیده تعریفی در محدوده ی فهم خودش ارائه می دهد.
واقعیت مجازی
واقعیت مجازی VR (Virtual Reality ) مفاهیم را به کاربر به خوبی به کاربر منتقل کرده و به عبارت دیگر با تصاویر مکانی دیگر را برای ما تداعی میکند که کاملا شبیه به واقعیت است و مغز انسان بعد از مدتی که هدست واقعیت مجازی را بر روی سر قرار داده و در فضای مورد نظر قرار میگیرد قبول میکند که آنچه می بیند و می شنود واقعی است. وقتی که هدست واقعیت مجازی روی سر انسان قرار می گیرد در رو به روی خود تصاویری را می بیند که با حرکت چشمان و بدن درست مثل واقعیت تغییر می کنند با این که واقعی نیستند. به این ترتیب کاربر این دستگاه، حس بودن در مکانی را تجربه میکند که در واقعیت در آن جا نیست. اگر قرار باشد شما یک فیلم را در صفحه تلویزیون تماشا کنید با فاصله ای نشسته و فقط اتفاقات آن را می بینید و با هر صدایی از اطراف ممکن است حواستان از چیزی که می دیدید پرت شود و مشغول چیز دیگری شوید. اما چه میشد اگر خودتان درون فیلم می بودید؟ قرار دادن یک هدست VR بر روی سر، شما را نسبت به دنیای کنونی کور میکند و تمام حواس شما را به جای دیگری جذب می شود به چیزی که درون عینک می بینید و چیزی که به واسطه هدست می شنوید. در صورتی که یک فیلم را با هدست واقعیت مجازی تماشا کنید مانند یکی از شخصیت ها که درون فیلم است می توانید همه چیز را طوری احساس کنید ببینید و بشنوید که گویا درون ویدئو یا فیلم قرار دارید. با برگرداندن سرتان به جای اینکه محیط اطراف خودتان را ببینید، زوایای مختلف فیلم را می بینید و اگر سکانس سقوط یا ترسناکی پخش شود همه چیز طوری شبیه به واقعیت است که خود را در میانه ی آن اتفاق ترسناک میابید نه اینکه صرفا با فاصله ای امن تماشاگر آن باشید.
VR به شکل برجسته دو دسته کارایی دارد: (کارایی های واقعیت مجازی)
1-برای انجام بازی ها یا سرگرمی ها در قالب دیدن یک فیلم یا انجام یک بازی
2- برای آموزش و یا تقویت یک مهارت مثل خلبانی
واقعیت افزوده
واقعیت افزوده ، دنیای فعلی ما را در بر میگیرد و چیزی به آن میافزاید. واقعیت افزوده با اضافه کردن اشیاء مجازی به دنیای واقعی، محیط اطراف شما را به یک رابط دیجیتالی به هنگام تبدیل می کند. به کمک این تکنولوژی المان هایی از جهان مجازی را به جهان واقعی اضافه میکنیم و در نتیجه چیزهایی که می بینیم، می شنویم یا احساس میکنیم را غنی تر خواهیم یافت. در قیاس با تکنولوژِی های دیگر این حوزه واقعیت افزوده در مکانی بین واقعیت و مجازی قرار می گیرد . واقعیت افزوده درک فرد را از دنیای پیرامون بهبود می بخشد. ما را به جای دیگری منتقل نمیکند و به سادگی میتواند وضعیت حضور فعلی ما را تقویت کند. سامسونگ آماده ارائه عینکهای مانیتور AR خود است که میتواند از طریق WIFI به تلفن یا رایانه شخصی متصل شود. حتما گاهی در فیلم ها دیده اید که فردی روی عینک خود اطلاعاتی را میبیند که به نظر میرسد به شیشه عینک چسبیده است، اپل همچنین در واقعیت افزوده سرمایه گزاری های کلانی دارد، یعنی در آینده عینک Apple AR با ویژگیهای AR بسیار جذابی ساخته خواهند شد که گام بلندی در زمینه واقعیت افزوده و همچنین تکنولوژی خواهد بود.
واقعیت افزوده نیز کاربرد های فراوانی دارد که در پستی جدا درباره آن صحبت کردیم.
تفاوت این دو تکنولوژی در چیست؟
در واقعیت مجازی همان طور که از اسمش نیز پیداست ما چیز هایی را می بینیم و می شنویم که به صورت کامل مجازی می باشد و واقعیت ندارد اما آنها را به صورتی می بینیم که واقعی به نظر می رسند. در واقعیت افزوده چیزهایی را می بینیم که به واقعیت اضافه شده اند یعنی شما اطراف خود را می بینید با اطلاعات اضافه ای که روی اشیاء ضمیمه شده اند که درک ما را از آنها افزایش می دهند. در حال حاضر واقعیت مجازی همه گیر تر است در حالی که واقعیت افزوده دسترسی و آزادی بیشتری به کاربر ها می دهد و همین طور امکانات بیشتری را به بازاریاب ها می دهد زیرا مانند واقعیت مجازی نیاز به امکانات زیاد با قیمت های بالا ندارد.