مقدمه
با پیشرفت فناوری های دیجیتال هر روزه واژه های جدیدی به گوش می خورند که گاهی معنی آنها را متوجه نمی شویم.
رایانش ابری یا همان کلود کامپیتینگ (Cloud Computing) یکی از این نام ها است. در این مقاله به چیستی رایانش ابری می پردازیم. رایانش ابری که یکی از زیر مجموعه های فناوری اطلاعات است کاربردهای بسیاری دارد و تبدیل به یک ابزار مهم شده به شکلی که بسیاری اعتقاد دارند به زودی رایانش ابری فناوری اطلاعات را دچار تحولات چشمگیر خواهد کرد. رایانش ابری به روشی ایده آل برای ارائه ی برنامه های سازمانی تبدیل شده است و راه حل ترجیحی برای شرکت هایی که قصد دارند زیر ساخت های خود را گسترش دهند یا نوآوری های جدیدی آغاز کنند.
رایانش ابری چیست؟
درواقع رایانش ابری هنوز در ابتدای راه است و به تازگی از آن استفاده می شود به همین خاطر هنوز تعرف دقیقی از آن ارائه نشده اما بیشتر افراد آن را اینطور تعریف می کنند که رایانش ابری برای مجموعه ای از درخواست های کاربر ها به وجود آمده و از طریق اینترنت به پاسخگویی درخواست های شما می پردازد. ذخیره سازی مبتنی بر ابر به جای نگه داشتن فایل های شما در دیسک و هارد ها یا ذخیره سازی های ابتدایی اطلاعات را در یک مرکز داده که مملوء از ابر رایانه هاست ذخیره می کند. درواقع داده های شما را در یک پایگاه داده که از شما بسیار دور است نگهداری میکند و شما به وسیله اینترنت میتوانید به این داده ها و برنامه های نرم افزاری خود دسترسی پیدا کنید. محاسبات ابری به دلایلی از جمله صرفه جویی در هزینه ، افزایش بهره وری ، سرعت و کارایی ، عملکرد و امنیت گزینه محبوب مردم و مشاغل است.
درک رایانش ابری (Understanding Cloud Computing)
رایانش ابری به این شکل نام گذاری شده است زیرا اطلاعات قابل دسترسی از راه دور و در ابر یا فضای مجازی که با اینترنت قابل دسترسی هستند یافت می شود. شرکت های ارائه دهنده خدمت ابری کاربران را قادر می سازند تا پرونده ها و برنامه ها را در سرور های از راه دور برای خود ذخیره کنند و سپس از طریق اینترنت به کلیه داده های ذخیره شده دسترسی پیدا کنند. این بدان معنی است که کاربر برای دسترسی به آن ملزم به داشتن هارد یا ذخیره ساز یا حضور در مکان خاصی نیست و به کاربر امکان می دهد از راه دور کار کند.
رایانش ابری تمام داده های شما را پردازش کرده و همچنین کارها را در رایانه های خود و از طریق فضای مجازی انجام می دهد همچنین شما می توانید با هر دستگاهی که به اینترنت متصل می شوید به داده های خود دسترسی پیدا کنید.
رایانش ابری می تواند هم به صورت عمومی و هم به صورت خصوصی ارائه داده شود. سرویس های ابری عمومی خدمات خود را با پرداخت هزینه از طریق اینترنت ارائه می دهند. از طرف دیگر سرویس های ابری خصوصی فقط به تعداد معینی از افراد خدمات می دهند. این سرویس ها سیستمی از شبکه ها هستند که خدمات میزبان را تامین می کنند. یک گزینه ترکیبی نیز وجود دارد که عناصری از خدمات عمومی و خصوصی را به صورت ترکیبی ارائه داده وشما می توانید مشخص کنید کدام یک از بخش ها به صورت خصوصی یا کدام بخش به صورت عمومی قرار بگیرد.
انواع سرویس های ابری
صرف نظر از نوع خدمات ، خدمات رایانش ابری مجموعه ای از توابع را در اختیار کاربران قرار می دهد از جمله:
ایمیل
ذخیره سازی ، تهیه نسخه پشتیبان و بازیابی اطلاعات
تولید و آزمایش اپلیکیشن ها
تجزیه و تحلیل داده ها
پخش صوتی و تصویری
تحویل نرم افزار در صورت تقاضا
در حال حاضر رایانش ابری هنوز یک سرویس نسبتا جدید محسوب می شود اما به واسطه سازمان های مختلفی از شرکت های بزرگ کرفته تا مشاغل کوچک، سازمان های غیر انتفاعی، سازمان های دولتی و حتی مصرف کننده های شخصی از خدمات رایانش ابری استفاده می کنند.
مزایای رایانش ابری
نرم افزار مبتی بر ابر مزایای زیادی از جمله توانایی استفاده از نرم افزار از هر دستگاه یا از طریق یک برنامه بومی یا حتی مرورگر به شرکت های مختلف ارائه می دهد. در نتیجه کاربر ها میتوانند پرونده ها و تنظیمات خود را به صورت کاملا یکپارچه به دستگاه های دیگر منتقل کرده و حتی آن را شخصی سازی کنند.
رایانش ابری چیزی فراتر از دسترسی به پرونده ها در چندین دستگاه است. به لطف سرویس دهنده های این زمینه کاربران می توانند ایمیل خود را بر روی هر رایانه ای بررسی کرده و حتی با استفاده از سرویس هایی مانند گوگل درایو Google Drive یا دراپ باکس Dropbox ذخیره کنند و این اطمینان را داشته باشند که با خرابی هارد یا دیسک بلافاصله می توانند از طریق این ابزار ها به پرونده ها و اسناد خود دسترسی داشته باشند.
پردازش ابری به مشاغل بزرگ امکان صرفه جویی عظیمی می دهد. قبل از اینکه رایانش ابری به گزینه ای مناسب تبدیل شود شرکت ها باید خرید، ساخت و نگهداری زیرساخت های مدیریت و ذخیره داده ها را خود انجام می دادند که هم هزینه های بالایی داشت و علاوه بر آن ریسک از دست دادن داده ها یا خرابی در زیر ساخت ها هم همیشه با آن همراه بود. در حال حاضر شرکت ها می توانند مراکز پرهزینه سرور و بخش های فناوری اطلاعات را به رایانش ابری منتقل کرده و فقط با دادن دسترسی به اینترنت به کارمندان تعامل و وظایف خود را با سرویس های رایانش ابری انجام دهند.
معایب رایانش ابری
با تمام سرعت ، کارایی و نوآوری هایی که رایانش ابری دارد البته، طبیعتاً خطراتی نیز وجود دارد.
امنیت همیشه یکی از نگرانی های قابل توجه رایانش ابری بوده به خصوص زمانی که صحبت از سوابق پزشکی حساس یا اطلاعات محرمانه مالی شرکت ها می شود. در حالی که مقررات خدمات رایانش ابری را مجبور به تقویت اقدامات امنیتی و انطباق با قوانین می کند اما این مسئله همچنان وجود دارد. رمزگذاری اطلاعات می تواند اقدام مناسبی برای ایجاد امنیت باشد اما در صورتی که کلید رمزگذاری از بین برود داده ها نیز همراه با آن از بین می روند.